En lille guide til huslån

Det er ens for os alle, uanset om vi skal købe bolig for første gang, eller om vi har prøvet det før: At handle bolig og ikke mindst finde rundt i huslån er en rigtig svær og indviklet disciplin, som kan dræne os for energi. Vil du løse dette problem kan du læse mere her.

Det vigtigste: At sammenligne

Selvom du måske ikke forstår halvdelen af de begreber, som de smarte bankmnd smider i hovedet på dig, så er det altså utroligt vigtigt, at du indhenter mere end ét tilbud på dit huslån. For én ting er sikert: Du kan i hvertfald finde ud af sammenligne de forskellige ydelser, rentesatser og samlede tilbagebetalingsbeløb. Herefter kan du altid få uddybet dine spørgsmål til de enkelte tal.

Der findes en masse forskellige sammenligningsplatforme på nettet, men du kan selvfølgelig også tage den den tunge vej og ringe til de forskellige banker. Dog må du aldrig begå den fejl at lån penge hurtigt.

De svære begregber

Du har sikkert hørt nogle snakke om, at du skal tage højde for kursændringer, bidragssatser og og statsobligationer. Og du fatter sikkert ikke et klap af det, og ved du hvad? Det behøves du sådan set heller ikke.

Det, der er vigtigt for dig, er, at du forstår følgende begreber

  • ÅOP, som betyder huslpnets samlede omkostninger i procent. Her er alle omkostninger således inkluderet, og ikke kun renterne. Det betyder, at omkostninger som etablering og administartion også er medregnet.
  • Din månedlige ydelse, som er den ydelse, du skal betale hver måned. Det er således det helt konkrete beløb, som du kan forholde til dig. Bemærk, at der både nævnes et beløb før og efter skat.
  • De samlede omkostninger, som fortæller dig, hvor meget dit lån koster i kroner og øre. Dette beløb skal naturligvis være så lille som muligt. Når du sammenligner de forskellige huslåns samlede omkostninger, er det vigtigt at løbetiden er ens. Et lån på 30 år vil naturligt have flere samlede omkostninger end et lån på 20 år. Naturligvis med udgangspunkt at renten er nogenlunde ens.

Hvor kan man få hjælp?

Som tidligere nævnt, er der forskellige sammenligningssider på nettet, hvor du også kan få hjælp til at læse om information. Udover det findes der forskellige rådgivere, der specialiserer sig i at rådgive om husløb. Hus også, at du skal have tegnet en ejerskifte forsikring og en husforsikring. Husk også, at alle virksomheder, der forhandler huslån er under opsyn af finanstilsynet, hvorfor du kan være sikker på, at du kan handle trygt.