Find den rigtige type lås til dit galleri

gallery

Som så mange andre rundt om i landet, både erhverv og privat, er boliger låst med en nøgle. Det kan så diskuteres, hvor sikker denne metode egentlig er. I et privat hjem går det an, da der de fleste timer i døgnet er nogle tilstede, specielt i større familier. Derimod, er der erhvervs institutioner, som gallerier, hvor der er lukket og tomt om natten, og eventuelt også nogle uge dage eller weekender.

Her kan den simple nøgle godt møde sin overmand. Selvom der muligvis er investeret i kameraovervågning, stopper dette jo ikke ligefrem tyven i at byde ind. Det kan lede til hvem der var tyven, men skaden er dermed sket, og muligvis er det eventuelle tyvegods blevet solgt videre og tabt.

Det bedste forsvar, er en stærk sikring af alle indgange. Specielt ved hoveddøren. Der er efterhånden kommet mange muligheder i form af låse. Samtidig med at indbrudstyvene er blevet bedre, er teknologien bag låse og sikkerhed også blevet bedtydelig mere avanceret. Begge er i rivende udvikling, og det gælder om hele tiden er være et skridt foran.

Låse

Typer af låse kommer i flere varianter. Til et galleri, har vi nogle forslag til hvilke der kan være værd at overveje. Der er både gode og dårlige egenskaber ved dem alle, og det er derfor op til dig selv, at finde ud af hvilken der passer dit behov bedst.

Nøglelåse

Klassikeren, og den vi alle kender, er nøglelåsen. Simpelt beskrevet, har man en nøgle, der ved et lille twist, kan åbne op for en dør. Sikkerheden kan diskuteres, og der findes også forskellige grader af nøgler. Fx er nogle modeller nemmere at bryde og efterligne end andre.

Tager vi nøglerne med det lille runde hoved, er det den mindst sikre. Dette er pga. det er muligt for tyven at tage en anden nøgle af samme model, og bogstavligtalt, hamre den ind på plads og åbne døren. Derimod er der modellen med et mere firkantet design. Denne kan man ikke lave hamre tricket med, men nøglen kan stadig stjæles, og endda hurtigt laves et aftryk af til kopiering.

Magnetlåse

En anden lås, der bliver mere og mere udbredt, er magnetlåsen. Denne type har en lidt større sikkerhed, da den ikke kan brydes op på samme måde som en nøgle. Her spiller teknologien en noget større rolle.

Som med nøglen kan denne dog også mistes eller stjæles, for derefter at blive brugt til at bryde ind. I modsætning til nøglen, der kan laves et aftryk af og hurtigt leveres tilbage, vil man i dette tilfælde være opmærksom på at nøglen mangler.

Kodelåse

Som den næste type lås, har vi kodelåsen. Her slipper man for nøglen, muligheden for at den bliver kopieret eller at den bliver stjålet. Her er der en privat kode til låsen, og som ejer er man i kontrol over hvem der har informationen der åbner døren.

Den risiko der er ved denne type lås, er at nogle ser hvad der trykkes og på denne måde får den afkodet. Den risiko er meget lille, og man har selv meget mere kontrol over, hvor let tilgængelig koden skal være.