Hvad koster kunst?

Kunstværk i loftet

Kunst er mange ting, og det kan være svært at bedømme, hvad der er godt, og hvad der er dårligt. På trods af, at der findes mange kunst- og kulturkritikere, som har en holdning, der oftest opfattes mere eller mindre universel, er kunst og smag nu en gang en meget individuel ting. Men én ting, som man kan stole på kunstkritikere ved, er, hvor meget et værk er værd. Dette er interessant, nemlig fordi kunst er noget, man kan tjene mange penge på. Derfor kan man måske vinde penge på at tage et mindre lån, købe et maleri og sælge det igen, når det er steget i værdi. 

Hvad er godt og hvad er dårligt?

Det er som sagt svært at sige, hvad der er god kunst, og hvad der er dårlig kunst. Hvis man tænker på kunst i forhold til den finansielle værdi, kan professionelle være yderst brugbare (og nødvendige), da de har en dybdegående forståelse og kendskab til kunstværker. Men denne vurdering af værdien af et kunstværk, kan man dog ikke bruge til noget, hvis man eksempelvis fokuserer på, hvad der vil se godt ud på væggen derhjemme. Således kan det dyreste maleri være det værste match til ens hjem. Dermed kan det være lige meget, hvad en eller anden kritiker mener om det kunstværk, som man har fået øje på. Smag er nemlig yderst individuelt, hvorfor der ikke kan gives et universelt svar på, hvad der er godt, og hvad der er dårligt.

Mange former for værdi

Som det fremgår ovenfor, kan det være svært at bedømme et kunstværks skønhed, da dette er et meget individuelt område. Derimod kan det være lettere at bedømme hvor mange kroner og øre, et maleri eller kunstværk er værd, dog vil denne også afhænge af, om der er andre mennesker, der tillægger kunstværket samme værdi, og derfor gerne vil betale for det.  Dermed har et kunstværk flere forskellige former for værdi:

  • Finansiel værdi – det beløb som man kan sælge værket forKunstværk-maleri
  • Personlig værdi – den værdi man tillægger værket, grundet personlig smag
  • Affektionsværdi – hvis et kunstværk har en historisk værdi for en, eksempelvis grundet forskellige minder, der forbindes med værket.

Gennem ovenstående er det tydeligt, at det ikke er ligetil at bestemme et kunstværks værdi, hvorfor det er vigtigt, at man tydeliggør hvilken form for værdi, som man refererer til, når man siger, hvor meget værd et værk er. Ved at gøre dette tydeligt, undgår man misforståelser, og dermed får man nogle langt bedre diskussioner om værdien i kunst.

læs mere hos kulturministeriet.