Oplever du synsforstyrrelser, også når du kigger på kunstværker?

kunst

Bliver du træt i øjnene og oplever andre forstyrrende symptomer, når du fokuserer øjnene på noget? Hvis du svarer ja til ovenstående, er der ingen grund til at fortvivle. Det er nemlig ikke unormalt for en, der er oppe i årene, at opleve synsforstyrrelser. Jo ældre vi bliver, jo dårligere bliver vores syn. Vi skal blot sørge for at opdage symptomerne hurtigt, og undersøge hvilken øjensygdom, de er tegn på, så vi kan komme i behandling, og får vores gode syn tilbage.

Ud over aldersfaktoren, kan mange mennesker med et arbejde, hvor man skal bruge øjnene og synet meget, nemt risikere at udvikle et dårligt syn. Det kunne for eksempel være arbejde, som involverer meget læsning, PC-arbejde eller museumsarbejde. I disse erhverv skal man fokusere øjnene særligt meget på noget i længere tid, hvilken kan medføre træthed i øjnene, og senere synsbesvær.

Symptomerne

De mest typiske symptomer på synsforstyrrelser, som de fleste oplever i begyndelsen, er:

  • Træthed i øjnene, som også medfører ofte hovedpine eller migræne
  • Et sløret og uklart syn
  • Dobbeltsyn
  • Forvrænget dybde- eller afstandsopfattelse
  • Dannelse af lysende ringe og lysglimt
  • Lysoverfølsomhed
  • Forekomst af blinde pletter og skygger i synsfeltet
  • Dårligt nattesyn

Hvad skal du gøre ved synsforstyrrelser?

Synsforstyrrelser kan være tegn på en række øjensygdomme, som kan være mere eller mindre alvorlige. Hvis du oplever synsbevær til hverdag, hvilket også påvirker din daglige gøremål, skal du selvfølgelig sørge for at få det tjekket og behandlet hurtigst muligt. Tilstandene kan være alt fra det mest normale, som eksempelvis alderssyn, langsynethed eller nærsynethed og grå stær, til de mest farlige øjensygdomme, såsom grøn stær, tegn på en hjernesvulst eller øjenkræft.

Til de almindelige og aldersbetingede tilstande som alderssyn, langsynethed eller nærsynethed, kan man blive afhulpet med brug af briller og kontaktlinse. Man kan i mange tilfælde også få en laserbehandling, som har en permanent virkning.

Grå stær er en synsforstyrrende tilstand, som forekommer især hos ældre mennesker og kan forværres med tiden. Det medfører slørethed eller uklarhed i øjets linse, dårligt nattesyn, skotomer og overfølsomhed overfor lys. Grå stær kan behandles permanent med en øjenoperation og linseudskiftning.

Grøn stær er et forøget tryk i øjet, som medfører forringet dag- og nattesyn, skotomer samt blinde punkter i synsfeltet. Grøn stær kan forekomme gradvist eller pludseligt og kan opstå i alle aldre. Grøn stær er potentielt farlig, især hvis det forekommer pludseligt, da det kan medføre permanent blindhed. Ligesom grå stær kan denne tilstand behandles med en øjenoperation.

Ved tilfældet med en hjernesvulst eller øjenkræft er der selvfølgelig andre komplikationer, som medfører andre form for behandlinger. Det er især vigtigt, at disse tilstande bliver opdaget hurtigt, derfor skal man ikke vente for længe med at få foretaget en professionel undersøgelse i forbindelse med synsforstyrrelser.